Over Theater Floralis Lisse

Werkwijze Stichting Theater Floralis Lisse

Stichting Theater Floralis is een initiatief van Frank Schermer Voest en Marc van Brug. In tegenstelling tot veel theaters en culturele instellingen krijgt deze stichting geen structurele subsidies. De manier om onze voorstellingen te financieren is d.m.v. kaartverkoop, financiële ondersteuning door sponsoren, adopteren van voorstellingen door sponsoren en het aanvragen / verkrijgen van gelden uit fondsen zoals het Ondernemersfonds Lisse, het Culturele Fonds Lisse en het SARL, het fonds dat het culturele leven in Lisse en het toerisme naar Lisse steunt.

Onze prioriteit ligt bij mooie bijzondere voorstellingen organiseren. Wij huren daarvoor het gebouw Floralis en zorgen voor een perfect geluid, mogelijk gemaakt door toppers van geluidsmannen met goede apparatuur. Dat tegen een prijs voor gemiddeld 20 euro per bezoeker. Daardoor zijn er weinig middelen om het dure digitale systeem te kopen om voorstellingen per stoel te verkopen. Of om veel te adverteren.

Daarom doen wij een beroep op u daar rekening mee te houden. Bijvoorbeelddoor even op te schuiven van stoel waardoor mensen die wat later uw Rij in de zaal betreden ook naast elkaar kunnen zitten.  En help ons mensen op de hoogte te brengen van al het moois dat in Floralis voorbij komt.

Alle mensen die op de theateravonden namens de stichting actief zijn doen dit vol overgave en geheel om niet.

De horeca-voorziening Grand Café Cineac is de partij die mag tappen en schenken.

Mocht u, of uw bedrijf, interesse hebben in een actieve samenwerking dan kunt u altijd contact opnemen met Frank en Marc.

Het theater

Het theater is gevestigd in het voormalige veilinggebouw van de CNB, de Coöperatieve Nederlandse Bloemencentrale aan de Grachtweg. Het stamt uit 1920. Onlangs is het door architectenkantoor Mecanoo en bouwbedrijf Horsman & Co omgevormd en uitgebouwd tot dé culturele ontmoetingsplek van de bollenstreek.

Voor de historie van Lisse is het van belang dat het oorspronkelijke gebouw, waarin talloze bloembollenveilingen hebben plaatsgevonden, bewaard is gebleven.
De Mijnzaal, de plek waar nu artiesten optreden, was ooit het podium van de CNB. De oorspronkelijke stijl van architect Paardekooper is in ere gehouden, zodat het gebouw blijft wat het was: een cultuurhistorisch icoon in Lisse.

 

De theater- en filmzaal is gevestigd in de voormalige Mijnzaal, de plaats waar de veilingen plaatsvonden. De bezoekers zitten op een tribune die steiler is dan het origineel. Dat bevindt zich nog altijd onder de nieuwe tribune, die plaats biedt aan 251 bezoekers. De zitplaatsen zijn voorzien van riante beenruimte en zijn om en om geplaatst, waardoor het zicht op het podium vanaf iedere stoel uitstekend is. De zaal is goed toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Het geluid, het beeld en de doekinstellingen zijn afgestemd op de gebruiker. De hoogwaardige geluidsinstallatie die vast in de zaal hangt is voor de bioscoop. De overige professionele theaterapparatuur wordt per voorstelling afgestemd en ingehangen.
Tijdens muziekvoorstellingen kunnen de geluiddempende doeken, die nodig zijn voor een bioscoopvoorstelling, worden geklusterd. Zo komt de akoestiek goed tot zijn recht.
Op de muur prijkt nog altijd een afbeelding van Flora, godin van de bloemen en de lente, als eerbetoon aan het voormalige veilinggebouw.

 

 

De opvallende kleurenwand in de foyer is geïnspireerd op bloeiende velden in de bollenstreek. Op openingstijden is deze foyer vrij toegankelijk. Bezoekers kunnen hier informatie krijgen over de activiteiten in het theater. De foyer is voorzien van een, indien gewenst, bewaakte garderobe.

Grand Café Cineac

De horecavoorzieningen worden verzorgd door Grand Cafe Cineac, waarvan het restaurant aan de andere kant van de foyer is gevestigd. Grand Cafe Cineac is beschikbaar voor diner of lunch, eventueel in combinatie met een voorstelling. In dat geval wordt door Cineac rekening gehouden met de aanvangstijd van de voorstelling.
Vraag naar het speciale theatermenu, dat wordt geserveerd voorafgaand aan de voorstellingen van Theater Floralis Lisse.

Download de PDF: Technische Fiche Floralis